A makrogombák tudománya – a mikoterápia
A történelem előtti időkre nyúlik vissza. A gyógygombák alkalmazása már az ókorban a Távol-Keleten, főként Kínában és Japánban jelentős volt. Már Plinius görög tudós is nagyra tartotta a gombás ételeket.
A szarvasgombát, vargányát és a császárgombát az “Istenek ételének” tartotta.
1974-es tokiói nemzetközi konferencia óta alkalmazhatjuk a “Mikoterápia” elnevezést. Azóta folyamatosan fejlődött, bővült a gombák ilyen irányú hatásainak feltárása. 1996-ra vált a természetgyógyászat önálló területévé.
Mivel a gyógyító tapasztalatok a Távol-Keletről származnak, Kínát tekintjük a mikoterápia bölcsőjének.
Szeretném ebbe az irányba terelni ezt a csodás és ritkán tárgyalt témakört, de természetesen kitérek majd a gombás más egyéb felhasználására és veszélyeire is.

