Ásványok

Kristályok színek szerint

 

A kristályok színeit a bennük megtalálható ásványianyagok adják, ez befolyásolhatja a kristályok szerkezetét is.

A színek egészség szempontjából a csakrákhoz köthetőek.

Vörös kristályok: ez a gyökércsakra színe, termékenységi problémák esetén használható, általánosságban növeli az energiát, az önbizalmat, melegítő, gyógyító, izgató hatású.

Fizikai hatások: a vér színe is ezért pozitívan hat a keringési problémákra, vérszegénységre, vérzések esetén. A vörös és vörösesbarna, segít a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek felszívódásában, úgy hogy a vékonybélre hatnak.

Lelki hatások: segítik a élettapasztalatok gyűjtését, szellemi fejlődést, gondolataink tisztán tartását, bátorságot, akaraterőt, kitartást, teljesítőképességet és védelmeznek.

Figyelmeztetés: Ne használja: gyulladások esetén, magas vérnyomásnál, vagy aki ideges alkat.

Kristályok például: gránát, rubin, vörös jáspis, mookait, spinell

Narancssárga kristályok: ez az altesti/szakrál vagy más néven kereszcsonti csakra színe. Szerencsehozónak, varázslatosnak tartják őket. Élénkítenek, vitalizálnak, harmóniát egyensújt teremtenek.

Fizikai hatások: ők is serkentik a keringést, energia elosztást optimalizálják, immunrendszer erősítő , segítik az öngyógyító folyamatokat,pozitív hatással lehetnek az anyagcsere folyamatokra, mirigyrendszerek működésére. Erősíti a tüdő szöveteit, fokozza a nemi erőt.

Lelki hatások: derűt,  vidámságot, örömöt, békességet, kreativitást hoznak, pesszimizmus, depresszió, apátia esetén hasznosak.

Kristályok például:

karneol, kalcedon, narancs kalcit, kősó, tűzopál, barit

Sárga kristályok: a köldök(napfonat) csakra kövei. Elgondolkodtatnak, tudatosítják a bajainkat, kívánságainkat, hétköznapokat elviselhetőbbé teszik, öntudatossá, magabiztossá tesznek.

Fizikai hatások: erősítik a gyomrot, kedvezően hatank az emésztésre,  és a méregtelenítő folyamatokra. Serkentik a máj, lép és hasnyálmirigy működését. A vegetatív idegrendszert is segítik. Alacsony vérnyomást növelik, de nem okoznak magas vérnyomást.

Lelki hatások: élénkítenek, aktívvá, boldoggá tesznek, melankóliából kihozhatnak. Lelki szinten is segítik az emésztést és a tapasztalatok feldolgozását, támogatnak az életfeladatunk megtalálásában.

Kristályok például: borostyán, citromkalcit, citrin, sárga jáspis, tigrisszem, aranyberill, krizoberil

Zöld kristályok: a szívcsakra, remény, szeretet, a természet és a termékenység színe is. A jin(hideg) és jang(meleg) elemei is megtalálhatók benne, ezért semlegesít és harmonizál.

Fizikai hatások: energetizál, jótékony hatása van a szívre és a magas vérnyomásra, a májra és a szembetegségekre. A sárgászöld kövek támogatják az epehólyagot és a májat, ezáltal a méregtelenítő folyamatokat. Izületi és visszérgyulladásoknál is használják, remek gyulladáscsökkentők.

Lelki hatások: a remény színe. Életvidámmá tesz, azáltal, hogy felszabadítja az elfolytott dühöt és haragot, amit ha pozitívan kezelünk, elérhetjük a belső nyugalmat. Csökkenti a fáradságot, méregtelenítő, tisztító hatású a lélek számára is.

Kristályok például: aventurin, malachit, krizopráz, variszcit, amazonit, prehnit, antigorit, lizardit, fluorit, vezuvián

Rózsaszín kristályok: a szívcsakra, univerzális szeretet színe. Erősítik a szívet keringést, fokozzák a szeretet érzést, jó kedvre derítenek.

Kristályok például: rózsakvarc, morganit, rodonit, rodokrozit, petalit, kunzit

Kék kristályok: a torokcsakra színe. Amire hat: torok, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, beszéd, kommunikáció, társas kapcsolatok. Nyugtat.

Fizikai hatások: torokgyulladás, hörghurut, asztma, fül- orr, illetve melléküreg gyulladásoknál és szövődményeiknél. Hat az agyalapi mirigy működésére, segít az idegi zavaroknál. Gyulladás csökkentő, lázcsillapító, görcsoldó hatású. Pozitívan hat a vese és a hólyag működésére, csökkenti a magas vérnyomást. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt.

Lelki hatások: segítenek a félelmek lekűzdésében, önmagunkal való szembenézésben, a lelki kimerültségben, így segít ellazulni.

 

Kristályok például: akvamarin, kalcedon, apatit, türkíz, krizopál, kalcit, larimar

Indigó kristályok:  harmadikszem-csakra. A homlok-csakrán áthaladó energia a hipofízis működését befolyásolja. Ez a spirituális központ, többek között az elme tudatalatti központja. Színe az indigó.

Szimbóluma az indigókék vagy kék színű kétszirmú lótusz, a homlokon, a szemöldökök fölött, középen. Az agyalapi mirigyhez csatlakozik.

Jellemzői: a léleklátás, a magasabb megérzések és a valódi bölcsesség, a hatodik érzék helye. Energiái az arcidegekre, a szemekre, a fejre és az agyra hatnak.

 

Kristályok például: azurit, tanzanit, lapis lazuli, szodalit, zafír

Ibolyaszín kristályok: koronacsakra egyik színe. Az átváltozás színe, megtisztít, felszabadít. A lila spektrális szín, saját hullámhosszal bír (körülbelül 380-420 nm).

Fizikai hatások: A tobozmirigy működésére hat, két agyféltek összehangolására, erősíti az idegeket. Pozitívan hat a fejfájásra, segíti a sejtek légzését, a méregtelenítést, bőr, vastagbél működését.

Lelki hatások: segíti a traumák feldolgozását, megkönnyebülést hoz, enyhíti a bánatot, segíti a meditációt, elmélyülést. Támogatja a spirituális fejlődést, empátiás készséget. A megvilágosodás, a gondolat, a test és a lélek tökéletessége kötődik hozzá.

Kristályok például: ametiszt, fluorit, lepidolit, charoit, sugilit

Fehér és átlátszó kristályok: koronacsakra színei. Tökéletesség jelképei. Ahogy minden színt, úgy minden lehetőséget és a megvalósításához szükséges erőt is tartalmazzák. Energiájuk az összes kő hatását felerősítik. A tisztaságot és világosságot erősítik bennünk.

Kristályok például: halit, hegyikristály, kalcit, topáz, gyémánt, howlit, barit, dolomit, magnezit, labradorit, holdkő, tejkvarc

Fekete kristályok: negatív energiák lekűzdésére, fájdalom csökkentésre használjuk. Az energiablokkok megszüntetésére is kivállóak, az egész szervezetre hatnak, oldják a feszültséget. Állóképességet, kitartást, teherbírást javítják. Biztonságot, stabilitást teremtenek.

Kristályok például: ónix, obszidián, hipersztén, gabbró, bazalt, spektrolit, hematit, sörl, spinell

Többszínű kristályok: serkentik az egész szervezet aktivitását, fergyorsítják a gyógyulást, élénkítően hatnak. Jókedvűvé, vidámmá tesznek, fokozzák a kreativitást. Hatalmas mágikus erőt tulajdonítanak nekik.

Kristályok például: antofillit, blue spot stone, óceánjáspis, színes földpát, achát, jáspis, pietersit, turmalin

Kristályok tisztítása

 

Számos módszer létezik a kövek megtisztítására. Érdemes vásárlás után és használatonként is elvégezni. Utána célszerű pihentetni a kristályokat 1-2 hétre.

  1. Az egyik a hideg folyó víz. Ebben az esetben egy forrás, patak, folyó lenne ideális, de ha nem áll módunkban, vagy nincs a közelünkben, a csapvíz is megteszi. Ne áztassuk vízben a kristályokat, főleg a porózus kristályukat nem szabad.(pl.:malachit, krizopráz, stb.) Ilynekor elegendő 15-30 percre(használattól függően) a víz alá tartani(patak, folyó esetén, ha jól rögzíthető és a kő nem porózus, több órára is lehet). Figyeljünk, hogy egyszerre csak 1, vagy 1 féle kristályt tisztítsunk. Ha több kristályt tisztítunk, rakjuk egy műagyag szűrőbe, vagy hálóba(harisnya), így könnyebben tartjuk.

2.A másik a napfény. Tegyük ki 3-5 napra a kristályt a napfényre, ha lehet a szabadban(kert, erkély) és hagyuk, hogy elvégezze a tisztítást. Éjszakára kint hagyhatjuk, vagy be is vehetjük a követ.

  1. A következő a föld energiáival tisztítás. Temessük el a követ 5-7 napra, majd az idő leteltével, szedjük ki, tisztítsuk le és használatra kész. Kedvezőbb hatású, ha kertben-szabadban tudjuk elásni, de ha nem tehetjük, temessük agyag virágcserépbe, és olyan helyre rakjuk, ahol természetes anyagú padlózatunk van. Ha lehet ez a föld ne virágföld legyen, hanem kerből, ligetből, erdőből beszerzett föld.

Persze vannak egyéb módszerek is.

A kristályok alkalmazási módjai

 

Marokkő: Az egyik legegyszerűbb módja a kristályok alkalmazására. Általában a kövek csiszolt formályát használjuk, de előfordul, hogy a természetben fellelhető nyers forma is megteszi, például azon kövek, melyek kristályai rendszerint karcsú, hatszöges oszlopok(pl.:hegyikristály). A krisály mérete, csak az ereje miatt fontos, mert ha túl kicsit választunk, kevésbé tudja kifejteni jótékony hatását. Ha túl nagyot választunk, akkor a használata lesz kényelmetlen. Fontos, hogy érintkezzen a bőrünkel. A táskában, vagy a zsebben hordott kristályoktól ne várjuk ugyanazt a hatást.

Elixir: Szinte minden kristályból lehet eixírt készíteni(porózusok kivétel). A kristályt egy üvegkancsóba, vagy pohárba rakjuk és legalább 12 órán át benne hagyjuk. A kő strukturálja a vizet és átadja az energiáját. A hatás fokozható napfénnyel, vagy holdfénnyel. Az elkészült elixírt fogyaszthatjuk, reggel éhgyomorra, vagy a nap folyamán elosztva egyenletesen is.

Az elixír használható külsőleg is, borogatás és öblögetés céljából. Az ilyen elixírnél a készítéskor minimum 16 órára hagyjuk a kristályt a vízben.

Helyi alkalmazás: ilyenkor ráhelyezhetjük simán a kezelendő felületre, melegen vagy hidegen is, vagy használhatjuk masszázs közben.

Ékszerek, láncok, karkötők, függők: Legelterjedtebb módja a kristályok viselésének, használatának. Persze mivel sokkal kisebb kövekből állnak és gyakran át is vannak fúrva, hatásuk elmaradhat a marokkövekhez képest, de viselésük így is eléri a kívánt hatást, csak lassabban. Minden esetben jobb, ha nincsenek átfúrva, ezért mindíg keressünk olyat, ami foglalatban van.

Néhány ásvány

 

Achát:

Csakra: szívcsakra, napfonat-csakra, gyökércsakra, szakrális csakra.

Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió.

Testi hatások: Termékenység fokozására, menstruációs panaszokra, alvászavar, frontérzékenység, bélproblémák, puffadás, szemproblémák, látásromlás, aranyér, viszér.

Lelki hatások: erősíti a tisztánlátást, emberismeretet, Kékcsipke(fagyott)-achát: oldja a stresszt, nyugodt légkört teremt, Barna achát: sikerért, megértésért hordják, bőség kabalaként hesználják, Szalagachát: oltalmaz, helyreállítja a test energiáját, Zöld achát: szem problémák, elixírje meddőség ellen használták, Mohaachát: energiát ad, kertész kabala, gazdagság, boldogság köve, új barátok szerzése.

Amazonit:

Csakra: szívcsakra, torokcsakra.
Nyugati csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak.

Testi hatások: agy, idegek, idegi összeköttetések, synopsis, terhesség, szülés.

Lelki hatások: kiegyensúlyozottá tesz, öszhangba hozza az észérveket és a megérzéseket, életerő növelése, régen a szerencsejátékosok viselték, pénzszerencse vonzásra.

Aventurin:

Csakra: szívcsakra.
Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő.

Testi hatások: bőrproblémák esetén, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, erősíti a hajat, hajhagymákat, alvászavar, szívproblémák, érelmeszesedés, stressz, idegesség esetén jótékony, bélproblémákra(puffadás, hasmenés, székrekedés), gyorsítja a gyógyulást

Lelki hatások: önbecsülés köve, rámutat az értékeinkre és ami károsan hathat ránk, feledteti a gondjainkat, a szerencse köve, ösztönzi az alkotókészséget.

Borostyán:

Csakra: köldök, napfonat csakra.

Nyugati csillagjegy: ikrek, orozlán, szűz, skorpió, nyilas, bak, vízöntő


Testi hatások:
bőrbetegségek, nyiroktisztító, erősíti a tüdőt, gyomor, bélrendszeri problémák, csökkenti az izületi fájdalmakat, gyulladást, köszvény, reuma esetén használható, pajzsmirigy problémáknál.

Lelki hatások: gondatlanság köve, derűt hoz, csökkenti a félelmeket, stressz hatásait, növeli az önbecsülést. Oltalmaz, hatásos a negativ energiákkal szemben, míg a saját pozitív energiáinkat növeli, érzéki kőnek, szerelem vonzónak tartották, emeli az örömteli tevékenységek élvezetét. A gyógyulás általános segítőjekén tartják számon, üzleti sikerek érdekében is viselik.

 

Howlit:

Csakra: szakrális csakra
Nyugati csillagjegy: Ikrek

Testi hatások: befolyásolja a gyomor- és bélflórát, ezzel enyhíti az émelygést, a görcsöket és a hasmenést. Stabilizálja az egyensúlyérzéket, elősegíti az idegrendszer ellazulását és hatással van a kívülről észlelhető mérgezési tünetekre. Kalcium alkotóeleme viszont a hormon-, enzim- és fehérjetermelést serkenti. Segíti az anyagcserét is. Howlit a súlyproblémákkal küzdő emberek köve. Segíti a fogyást és a salaktalanítást. Emellett csökkenti a folyadékraktározást is. Enyhíti a bélzavarokat, gyomorémelygést és a hányingert.

Lelki hatások: gondoskodnak a belső nyugalomról és kiegyensúlyozottságról, a bizalomról és a harmóniáról – azaz az önrendelkező, boldog életről. Erősíti az akaratot és a kitartást. Segíti a blokádok minden fajtájának leépítését, testben és lélekben egyaránt. Javítja a diplomáciai készséget és a belátást.

Jade:

Csakra: szakrális csakra, napfonat- csakra, szívcsakra
Csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Halak

Testi hatások: hólyag vese működését segíti, méregtelenít, sav-bázis egyensúly, öngyógyító folyamatokat segíti, vitalizáló, anyagcserét segíti.
Lelkihatások: A béke köve, megnyugtatja az elmét, vissza adja a belső békét, támogatja az önmegvalósítást, ötleteket, tenni akarást hoz. Bölcsesség, bátorság, igazság és szerénység köve. Szerencse, pénzhozó.

Jáspis:
Csakra: a jáspis változatainak megfelelően minden csakra
Csillagjegy: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak

Testi hatások: nagy görcsoldó, fájdalom csillapító, gyomor- bélrendszerre hat, vércukorszintet harmonizálja, menstruációs panaszok, vérzés esetén, méregtelenít(zöld), élénkít energetizál(vörös), erősíti az immunrendszert(sárga)

Lelki hatások: fokozza az kativitást, kitartást(sárga), bátorságot, erőt ad, újult életerőt ad(vörös), megnyugtat(zöld), oltalmazó kő(vörös), nyugodt alvás(zöld)

Kalcit:

Csakra: szakrális csakra, napfonat-csakra, szívcsakra (a színeknek megfelelően)
Csillagjegy: Ikrek, Bak

Testi hatások: bőrpanaszokat enyhíti, serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, a szívet, stabilizálja a szívritmust

Lelki hatások: stabilitás, önbizalom köve, erőt ad, szorgossá, sikeressé tesz, segíti a lelki fejlődést, kreativitást, meditáció segítő(színtelen), megnyugtat-segíti az öszpontosítást(rózsaszín), pénzt, jólétet vonz(zöld), oltalmazó(narancssárga)

Lapis lazuli:

Csakra: Torokcsakra, Homlokcsakra.
Nyugati csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak.

Testi hatások: torokfájás, rekedség, beszédhang-hallás elvesztése, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, pajzsmirigy betegségek esetén, magas vérnyomást csökkenti, hajhullás-alopecia esetén hatásos, erősíti a látást

Lelki hatások: öröm köve, csökkenti a félelmet depresszíót, oldja a gátlásokat, fokozza az önállóságot, bölcsességet, becsületességet, megtöri a tudatos elme uralmát a tudatalatti felett, lehetővé teszi a megérzések megismerését, oltalmazó kő, a “látás” köve, segítet nyújt a jósláshoz

Obszidián:

Csakra: gyökércsakra.
Csillagjegy: Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő.

Testi hatások: sebek, vérzések, véraláfutások esetén, segít a rándulás, ficam és horzsolás esetén is, csökkenti a duzzanatot, javítja a keringést(hideg kéz láb), javítja az emésztést

Lelki hatások: sebezhetetlenség és szabadság köve, tudat, gondolat érzelem tisztításra is használják, oldja a blokkokat, traumákat, segít legyőzni a félelmet, erőt ad, védelem a káros energiákkal szemben, földelő, öszpontosító kő, obszidiángömbök kíválló jövendölő eszközök

Rózsakvarc:

Csakra: szívcsakra.
Csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg

Testi hatások: szeretet enegiáját hordozza ezért egyenően hat minden szervrendszerre, azonban gyengéd rezgésű és hamar kimerül, enyhíti a depressziót, termékenységi problémákra is jó, fáradt lábak esetén, kimerültség, nátha, nemi betegségek, petefészkek, potencia zavarok

Lelki hatások: szívünk tükre, szeretet útja, gyengéddé, de határozottá tesz, kibékít önmagunkal, segít a megbocsátásban, életörömre tanít, gyógyítja a szív sebeit, növeli az empátiát, beleérző képességet, néha pedig még az érzékenységet is erősíti, fokozza az önmagunk iránt érzett szeretetet, megerősíti a szívet,  a romantika iránti érzéket és vágyat, megszabadít az aggodalmaktól

Tigrisszem:

Csakra: napfonat csakra
Csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas

Testi hatások: fájdalomcsillapító, az energiaáramlást gátolja, így csökkenti az idegi eredetű fájdalmat, erősíti a légutakat és a tüdőt, ezért meghűlés, köhögés, asztma, és bronchitis esetén segítheti a gyógyulást, hatással van az ízületekre és a csontozatra is, alkalmazása csonttörés esetén ajánlott, aktiválja a mozgásszerveket, hatásos azok merevségével szemben
Lelki hatások:  segít nehéz helyzetekben pozitívnak, optimistának maradni, meditációs és védelmező kő, segít a tervezésben, továbbhaladásban, álmaink megvalósításában, erősíti a harmadik szemet, az intuíciós képességeket, tartós használata nem ajánlott az energiaáramlás blokkoló hatása miatt

Unakit:
Csakra:
Gyökércsakra, szívcsakra.
Csillagjegy: Szűz, Nyilas.

Testi hatások: az állóképességet és az általános kondíciót javítja, erősíti az immunrendszert és támogat minden gyógyulási folyamatot, serkenti a májat, mint központi regenerációs szervünket, fokozza ezáltal az epetermelést és javítja így a vékonybél emésztési folyamatait, ezáltal a vérbe is több tápanyag kerül, szintén elősegítve a felépülést és a megerősödést
Lelki hatások:  Lelkileg komoly betegségből, vagy túlhajszoltságból, túlterheltségből, netalán traumából fakadó rendkívüli kimerültség, kifáradás után elősegíti a pihenést, feltöltődést és regenerálódást, oldja a bánatot, szomorúságot és önsajnálatot, segít a hibákból fakadó fusztráció leküzdésében, arra nevel, hogy ne értékeljük le magunkat a hibák miatt

error: Védett tartalom !!