Fűszernövények
Hogy miért is jók nekünk?
Azon kívül, hogy csodálatos az íz és illatviláguk, mellyel kényeztetik érzékeinket, ezen íz és illatanyagok, fokozzák a nyálelválasztást, a gyomorban vérbőség jön létre, fokozódik a gyomornedv kiválasztás, a gyomor kiürítése gyorsul, vagyis egyszerűen fogalmazva az emésztés intenzívebbé válik.
Ami még érdekessé és értékessé teszi őket, hogy azon fűszernövények, amik illóolajakat tartalmaznak, antibiotikus hatásuk van, megkötik a szájban, a fogszuvasodást előidéző gombákat és a bélflóra kóros mikroorganizmusainak szaporodását gátolják.
Ami közös tulajdonságuk, hogy csípős ízűek (ezért figyeljünk mindig a helyes adagolásra), emésztést serkentők, bélperisztartikát fokozzák, vérkeringést fokozzák (helyi vérbőséget okoznak) és aktiválják az immunsejteket.
Mint látjuk, még általánosságban sem kevés, a szervezetünkre kifejtett jótékony hatásuk, de külön-külön is vannak pozitív tulajdonságaik.
Lássunk néhány példát:
- Babérlevél: fejfájás-csillapító
- Bazsalikom: köhögéscsillapító, jó garatgyulladásra, étvágyjavító, vizelethajtó, jó hámsérülések fertőtlenítésére
- Chili: erős hatású, tüdőtisztító, vérrögoldó, nyákoldó, fejfájás-csillapítóFahéj: étvágyfokozó, csökkenti a felfúvódást
- Gyömbér: lásd: Fahéj + vértisztító hatás
- Kurkuma: gyulladásgátló, vírus-baktérium-gombaölő
- Hagymafélék: baktériumölő, légúttisztító, vérrögoldó
- Fokhagyma: értágító, vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedés csökkentő, koleszterincsökkentő, féreghajtó, immunrendszer erősítő
- Vöröshagyma: betegségmegelőző, C-vitamin tartalom, vércukorszint csökkentőPaprika (erős): reumás fájdalmakra, hajhullásra
- Torma: Ca, Na, Mg, C-vitamin tartalom, tisztítja a légutakat, baktériumölő, reumás fájdalmakra pakolásként
- Zeller: immunerősítő, serkenti a veseműködést, vízhajtó, arcüreggyulladásnál inhalálás