Tápnövények
A betegségek megelőzésének legjobb módszere a helyes táplálkozás.
A szervezetnek sokféle anyagra szüksége van és ezekért mi felelünk, hogy megkapja. Ilyenek a szénhidrátok (pl.: cukor, gabona), zsírok (pl.: állati, növényi olajok), fehérjék (pl.: állati, bab, borsó, lencse), ásványi anyagok (pl.: Mg, Ca, Fe, stb.), vitaminok (A-tól Z-ig), víz, rostanyagok (más néven: ballasztanyagok (40-50g/nap) pl.: gabonák, zöldségek, gyümölcsök, gombák).
Ha mindezeket megfelelő arányban juttatjuk be a szervezetbe, rengeteg csúnya betegségtől kímélhetjük meg magunkat pl.: túlsúly, érelmeszesedés, magas vérnyomás, visszér, epekőképződés, méregtelenítés elégtelensége, aranyér, stb.
A betegségek megelőzésében nem csak a helyesen bevitt arányuk a fontos, bizonyos tápnövények, más egyéb gyógy képességgel is bírnak.
Nézzünk néhány példát:
- Alma: megköti a bélben lévő méreganyagokat, jó hasfogó
- Articsóka: sárgaság, jó az epére-májra, cukorbetegségre, narancsbőrre
- Burgonya: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyálkahártyavédő, jó a fekélyekre
- Cékla: baktériumfejlődést/szaporodást gátolja, jó betegségmegelőző
- Citrom: reuma, köszvény, visszérbetegségek, bélhurut esetén
- Cseresznye: legmakacsabb székrekedésnél is jó, vértisztító, erőnlétfokozó
- Dinnye: vízhajtó, aranyér, reumatikus betegségekre, nagy mennyiségben hashajtó
- Paprika: minden fajtája fiatalító szer, öregedési folyamatok panaszaira, emésztőnedvek helyes működésére, általános erősítő, C-vitamin
- Retek: bél-epe-máj kúra, vesetisztító, felgyorsítja az emésztést
- Sárgabarack: A-vitamin, öregedés ellen, emésztést szabályozza, rekedtségre, általános levertségre, bőrgyulladásoknál