Füves kert

Nem vagyok egy író, úgyhogy nem lesznek benne hosszú leírások, hogy milyen régóta is használják az emberek a természet ajándékait, a gyógynövényeket. … még ha ez igaz is. 

 A fitoterápia, más néven gyógynövény terápia amúgy is más kicsit. Kicsit több. Nem csak arról szól, hogy van egy pár “száz” gyógynövény, ami itt-ott kinőtt, hogy ha belebotlunk néha, akkor segíteni tudjon. Egy-egy növény önmagában kincs. Összehozza az embereket, megnyugtat, gyógyít, megerősít, stb.
Nézzünk egy egyszerű példát. 

 A Mezei katáng. 

 Kimutatták, hogy a Mezei katáng keserű anyagainak, szeszkviterpén laktonjainak köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést. Megint ezeknek a laktonoknak tulajdonítható a gyomorfekély kezelésében elért jótékony hatás. A föld feletti részek fenolsavjai vízhajtó hatásúak. “Végül” e növényke, ahogy a hétköznapi ember becézi – mikor tépkedi kifele a kertjéből- a dudva, csökkenti a vér triglicerid- és koleszterin szintjét. 

 Rövidebbre fogva, hogy senkinek ne fájduljon meg a feje, jó még: máj és veseműködési zavarokra, felfúvódás, emésztési zavarok, sőt kiegészítőként jó lehet köszvény és egyéb bőrbetegségeknél is. Azt is kevesen tudják, hogy ennek a növénykének a gyengébb termesztett rokonából, pontosan fiatal leveleiből saláta készíthető és a gyökeréből kávépótló, az úgynevezett cikóriakávé.
A Bach-virágterápia, a mások boldogulása iránti túlzott aggódásra adja. Az anyaság virágának nevezi, továbbá a “bezzeg én” virága is Bach-nál. Ez csak néhány dolog erről a kis mezei virágról, mely városainkat is gyakran látogatja. 

 De ez csak egy növény a sorban, nem a többi száz. És ha azt hisszük, húú… mekkora lehet a választék, akkor tévedünk, mert itt állnak sorba még a fűszernövények, a gyümölcsök, zöldségek, a gombák, méhészeti termékek, vagy… Mind arra várnak, hogy bemutatkozhassanak, hogy megmutassák mit is érnek, mi is van bennük. Mi emberek is így vagyunk vele, mi is gyakran megmutatnánk, mi is van bennünk… Ezért szomorít el, amikor odajön egy beteg, hogy ő csak kicsit meg van fázva, semmi komoly, de dobjak már neki magas vérnyomásra és krónikus émelygésre valamit, mindegy hogy mit. Mennyivel többet segítene, ha elmondaná mi a baj, első körben magának, majd annak is, akihez fordult segítségért, és rajta keresztül a növényeknek is, hogy segíthessenek rajta. Ha egy kis időt hagyna erre a fel- megismerésre. Mennyivel gyorsabb lenne a gyógyulás, és mennyivel kellemesebb. 

 

Ha valaki kedveli az irodalmat…

 Az ember a növényekben találta meg az első orvosságát, s tovább keresi azokat még napjainkban is. A természet kincsestára igen sok “gyógyszert” rejt, amire a ma emberének is szüksége van.
Gyógynövény –terápiák, -kúrák, -személyre szabott teakeverékek, mind a természet odaadó segítségét jelenítik meg, csak rajtunk áll, hogy élünk-e velük. 

 Élelmiszerek, teák, kivonatok, aromaterápiák, pakolások, kenőcsők, borogatások, cseppek, szirupok, tinktúrák, juice-ok, stb., hatásuk az egész szervezetre kihat, harmonizálja a test energiaellátását, orvosolja a hiányproblémákat.

 Alkalmazásuk részben saját kezűleg történő gyógyításra adnak lehetőséget, míg bizonyos formákban kizárólag orvosok és arra jogosult szakemberek által kerülhetnek csak beadásra, adagolásra. 

 Egy mondatban: a fitoterápia szakszerű alkalmazása segít megőrizni az egészséget és jótékonyan, mellékhatásoktól mentesen gyógyítja a betegségeket.
A növények, gyümölcsök, zöldségek, gombák, gyógyító és szépítő erejéről több ezer éves tapasztalatok állnak rendelkezésre, gondoljunk csak az ősi indiai, kínai és tibeti füveskönyvekre. 

 A fitoterápia művelői ezen időkben szerzetesek voltak, akik kolostorokban termesztették mindazokat a növényeket, amiket az orvoslásban éppúgy használtak, mint az illatosító szerekben, kenőcsökben. 

 A modern orvostudomány kifejlődésével hosszú évtizedeken keresztül már csak a szegények patikájaként élt tovább, a javasasszonyok készítették különféle főzeteiket, kenőcseiket, mígnem napjainkban újra a figyelem középpontjába került, mint fitoterápia. 

 A fitoterápia, mint, ahogy azt a neve is jelzi, a különböző betegségeknek növényekkel, vagy azok egyes hatóanyagaival történő gyógyítását, kúrálását jelenti. Mivel a gyógynövények tárháza igen nagy és felhasználásuk is sokoldalú, így a fitoterápia is nagyon sok mindent foglal magába. Tulajdonképpen a mindennapokban fogyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel, gombákkal, méhészeti termékekkel is a fitoterápiát alkalmazzuk. 

 Szintén a fitoterápia körébe tartozik az aromaterápia, ahol a növények illóolaját alkalmazzák, vagy a növények, gyümölcsök szépítő hatása is közismert, ezt a fitokozmetika használja ki. 

 E növények, zöldségek alkalmazásához még tudni kell, hogy a betegség elkerüléséhez, de a gyógyuláshoz is alapfeltétel a pozitív gondolkodás kialakítása!!!

 

error: Védett tartalom !!