Fűszernövények

Hogy miért is jók nekünk?

Azon kívül, hogy csodálatos az íz és illatviláguk, mellyel kényeztetik érzékeinket, ezen íz és illatanyagok, fokozzák a nyálelválasztást, a gyomorban vérbőség jön létre, fokozódik a gyomornedv kiválasztás, a gyomor kiürítése gyorsul, vagyis egyszerűen fogalmazva az emésztés intenzívebbé válik.

Ami még érdekessé és értékessé teszi őket, hogy azon fűszernövények, amik illóolajakat tartalmaznak, antibiotikus hatásuk van, megkötik a szájban, a fogszuvasodást előidéző gombákat és a bélflóra kóros mikroorganizmusainak szaporodását gátolják. 

Ami közös tulajdonságuk, hogy csípős ízűek (ezért figyeljünk mindig a helyes adagolásra), emésztést serkentők, bélperisztartikát fokozzák, vérkeringést fokozzák (helyi vérbőséget okoznak) és aktiválják az immunsejteket. 

Mint látjuk, még általánosságban sem kevés, a szervezetünkre kifejtett jótékony hatásuk, de külön-külön is vannak pozitív tulajdonságaik. 

Lássunk néhány példát: 

  • Babérlevél: fejfájás-csillapító 
  • Bazsalikom: köhögéscsillapító, jó garatgyulladásra, étvágyjavító, vizelethajtó, jó hámsérülések fertőtlenítésére 
  • Chili: erős hatású, tüdőtisztító, vérrögoldó, nyákoldó, fejfájás-csillapítóFahéj: étvágyfokozó, csökkenti a felfúvódást
  • Gyömbér: lásd: Fahéj + vértisztító hatás 
  • Kurkuma: gyulladásgátló, vírus-baktérium-gombaölő 
  • Hagymafélék: baktériumölő, légúttisztító, vérrögoldó 
  • Fokhagyma: értágító, vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedés csökkentő, koleszterincsökkentő, féreghajtó, immunrendszer erősítő 
  • Vöröshagyma: betegségmegelőző, C-vitamin tartalom, vércukorszint csökkentőPaprika (erős): reumás fájdalmakra, hajhullásra
  • Torma: Ca, Na, Mg, C-vitamin tartalom, tisztítja a légutakat, baktériumölő, reumás fájdalmakra pakolásként 
  • Zeller: immunerősítő, serkenti a veseműködést, vízhajtó, arcüreggyulladásnál inhalálás

 

error: Védett tartalom !!